Peiling toekomstbeelden

Wat maakt een centrum aantrekkelijk? Welke toekomstbeelden zou u graag in Middelharnis/Sommelsdijk terugzien? Waar wilt u de komende jaren op inzetten? Tijdens een aantal digitale participatiebijeenkomsten en via een online peiling vroegen wij u om met ons mee te denken over hét toekomstbeeld voor het centrum van Middelharnis/Sommelsdijk.

De peiling is inmiddels gesloten. We hebben in korte tijd circa 100 reacties ontvangen, waarvoor dank! Hieronder vindt u de ‘uitslag’: welke referentiebeelden vonden de meeste mensen (het meest) aansprekend en, nog belangrijker, waarom werden deze beelden gekozen?

Van de ruim 50 afbeeldingen hierboven…

…zijn de volgende 10 foto’s door de meeste mensen geselecteerd:

“Combinatie van dorpse levendigheid en groene rustgevendheid”

In één oogopslag is dit het totaalplaatje van het toekomstige dorpscentrum van Middelharnis/Sommelsdijk. In de 10 meest gekozen foto’s zien we veel groen, we zien levendigheid en een creatief gebruik van water en verlichting. We zien amper auto’s, maar juist volop ruimte om te ontmoeten en te recreëren.

In de werksessies en bij deze peiling ging het natuurlijk niet om het ‘winnende’ beeld, maar om de achterliggende motivatie en de combinatie van beelden en functies, die u in het centrum terug wilt zien. Hieronder zoomen wij verder in op deze en andere geselecteerde foto’s aan de hand van vijf thema’s, die als een rode draad door uw verhalen en ideeën lopen.


Gezellig en groen

Eén duidelijke rode draad is de behoefte aan meer gezelligheid en een verbeterde sfeer en uitstraling van het centrum, onder andere door de integratie van meer groen. Daarbij betekent groen niet automatisch rust en stilte. Juist de combinatie van groen en bedrijvigheid (horeca, winkels, ambachten) werd vaak genoemd als ideaalbeeld.

“Groene omgeving bij een gezellige drukke winkelstraat”

Zo zien we op bovenstaande foto een parkachtige plek, ingepast tussen de historische bebouwing, met bankjes, bomen die beschutting bieden, en een groot anker als verwijzing naar de nautische geschiedenis van, in dit geval, Zierikzee. Het beeld nodigt uit om te verblijven en te ontspannen.

Op onderstaande foto’s zien we andere manieren om groen te integreren in een levendig centrum. Links zien we een Rotterdamse speelplaats, op en aan een groene dijk. Deze foto werd niet alleen in de online peiling vaak geselecteerd. Ook tijdens de werksessie met maatschappelijke organisaties bleek er behoefte aan speelse elementen; om eens op een andere manier naar de dijk te kijken.

“Leuk! Met een glijbaan de dijk af :)”

Terug naar boven


Een centrum voor iedereen

Een ander onderwerp dat vaak terugkwam in de peiling is dat het centrum van en voor iedereen zou moeten zijn. Op onderstaande foto’s zien we twee verschillende manieren om de openbare ruimte in te richten als ontmoetingsplek, gericht op verschillende leeftijden en bezoekers. Op de banken in het groen kan je even rustig lunchen met je collega’s of een ijsje eten met familie. De fonteintjes brengen leven in het centrum, doordat kinderen hier kunnen spelen. Ook vonden deelnemers het belangrijk dat groen en water wat verkoeling brengen in het centrum, en dat de ‘stenigheid’ hier en daar wordt doorbroken.

“Ruimte voor jeugd en diverse buitenactiviteiten, voor diverse leeftijdsgroepen”

In de volgende foto’s zien we bedrijvigheid in het centrum in de vorm van een knus versierde winkelstraat met horeca (twee foto’s links) en een kleurrijke markt aan een haven (rechts). Bij deze beelden werd in de peiling vaak de ‘kleinschaligheid‘ en het ‘dorpse karakter‘ van Middelharnis genoemd, als positieve aspecten. Hierbij legden deelnemers vaak de nadruk op het recreatieve centrumbezoek, met bijzondere en kleine winkeltjes en gezellige horeca(pleinen).

“Een levendig centrum met een duidelijke connectie met het maritieme verleden van Middelharnis, kleinschalige winkels in combi met horeca geeft een fijne sfeer”

De ondernemers en (in mindere mate) vastgoedeigenaren legden daarentegen, tijdens de interactieve werksessies, de nadruk op weer andere wensbeelden. Zij kozen vaker voor foto’s waar bijvoorbeeld een supermarkt of een dorpsstraat met landelijke winkelketens te zien was. Zo werd onderstaande foto, van een wijkcentrum in Leidsche Rijn (Utrecht), door hen vaker geselecteerd dan in de online peiling. Wel zien we opnieuw een speels ingerichte openbare ruimte!

Terug naar boven


Het Diekhuusplein als ontmoetingsplek

Het Diekhuusplein is voor velen een sleutellocatie. In de (soms zeer uitgebreide) reacties lezen wij dat het Diekhuus zelf gewaardeerd wordt, als maatschappelijk gebouw met haar vele functies. De invulling van het plein voor het gebouw en de verbinding met de rest van het centrum kan wat u betreft echter nog beter. Een terras, een speelelement (met water) of een plaats voor evenementen; ideeën genoeg voor een fraaie dorpse ontmoetingsplek voor jong en oud.

“Het Diekhuusplein beter benutten door bijvoorbeeld horeca of een fontein”

Bovenstaande foto is misschien niet de meest levendige referentiefoto, maar werd desondanks vaak gekozen als voorbeeld voor horeca op het Diekhuus-plein. We zien hier een voormalig schoolgebouw in Bladel waar nu een café-restaurant zit met een terras en enkele bomen. Ook bij de foto’s met fonteintjes (zie hierboven) werd het Diekhuus-plein vaak genoemd als mogelijke locatie.

Tijdens de werksessies werd opvallend genoeg het onderstaande beeld vaker gekozen, in relatie tot het Diekhuus-plein. De gezelligheid en bedrijvigheid op het plein sprak hier de deelnemers aan. Hierbij werd opgemerkt dat het gezamenlijk organiseren van lokale evenementen in Middelharnis-Sommelsdijk een goede manier is om het centrum beter op de kaart zetten.

“Evenementen van groot belang voor Middelharnis-Sommelsdijk”

Terug naar boven


Toegankelijk en bereikbaar

De wens voor een autoluw centrum kwam (opvallend) vaak ter sprake, zowel in de peiling als in de werksessie met maatschappelijke organisaties. Zo is in de ’top 10′ zelfs geen enkele auto te bekennen! Daarbij vinden mensen het overigens wel belangrijk dat het centrum toegankelijk en bereikbaar blijft; denk aan korte loopafstanden naar de winkels en voldoende parkeerplaatsen nabij het centrum.

“Geen zicht op auto’s (blik) is letterlijk een verademing”

Bovenstaande foto kwam in de werksessies met ondernemers ter sprake. De vlakke overgang tussen stoep en straat werd hier uitgelicht, als mooi voorbeeld van een goede toegankelijkheid voor mensen die wat slechter ter been zijn.

Tijdens de werksessie met de ambtelijke projectgroep werd onderstaande foto meermaals gekozen. De reden hiervoor was dat er zo een nieuwe ontmoetingsruimte ontstaat, terwijl er tegelijkertijd plek is voor de auto en de fiets.

“Centrum moet voor iedereen toegankelijk zijn, zowel met de auto als op de fiets of lopend”

Terug naar boven


De historie omarmen

Het tweelingdorp Middelharnis-Sommelsdijk kent een rijke historie. Deze wordt echter op dit moment (volgens de respondenten) nog onvoldoende belicht of benut. Onderstaande foto’s werden in de peiling vaak gekozen, en ook in de verschillende werksessies kwamen deze terug.

Links zien we een sfeervolle straathoek, met een aantrekkelijk terras tussen enkele historische panden. Rechts zien we hoe sfeerverlichting helpt deze historische gevels ook in de avond tot hun recht te laten komen. Tijdens de werksessie met vastgoedeigenaren werd de opmerking gemaakt dat het op deze manier ook in het donker uitnodigend is om een rondje door het centrum te lopen.

Onderstaande foto was tot slot een duidelijke favoriet in zowel de peiling als in de werksessies met ondernemers, vastgoedeigenaren en maatschappelijke organisaties. Het belang van de havens kwam daarbij steeds weer ter sprake. Met name de Kaai in Middelharnis werd vaak als voorbeeld genoemd voor de bestaande gezelligheid in het centrum. Een enkeling noemde ook de kans om meer sfeer toe te voegen aan de haven van Sommelsdijk.

“Mooie cultuurhistorische elementen met natuurlijke rustpunten combineren met gezelligheid van de horeca”

Terug naar boven


Opgave: “Het veelzijdige centrum tot één geheel maken

Het centrum van Middelharnis-Sommelsdijk kent vele gezichten; dat blijkt eens te meer uit de door u geselecteerde beelden. Deze verscheidenheid kan aantrekkelijk zijn, mits de contrasten binnen het centrum niet té groot worden. Wij gaan deze zomer aan de slag met de door u aangedragen ingrediënten.

Dankzij uw bijdrage kunnen we bij de actualisatie van de gebiedsvisie focus aanbrengen op de zaken die nu van belang zijn: hoe brengen we de ‘menselijke maat’ terug in het dorpshart? Hoe vergroten we de samenhang in het dorpscentrum (van kaai tot kaai) en hoe kunnen we inspelen op veranderingen in de winkelmarkt? Hoe maken we van het centrum weer een dorpshart?

Wordt vervolgd..!